Bijpraatmail - Van vo naar mbo
Lees online  |  Afmelden
Scalda

Beste collega,

Je ontvangt deze ‘bijpraatmail’ omdat je werkzaam bent in het voortgezet onderwijs of op een andere wijze betrokken bent bij het vo en/of het mbo. Namens Scalda informeren we jou, in deze en toekomstige mails, over ontwikkelingen in onze school. Die informatie kan letterlijk uit “alle hoeken” van Scalda komen en wordt in deze nieuwsbrief gebundeld aan je aangeboden, zodat jij en je collega’s tijdig en eenduidig worden geïnformeerd over alle relevante zaken.
 
Mocht je geen prijs stellen op het ontvangen van deze nieuwsbrief, dan kun je je hier afmelden. Heb je deze nieuwsbrief ontvangen omdat een collega deze aan je heeft doorgestuurd, en wil je voortaan zelf rechtstreeks worden bijgepraat, dan kun je je hier aanmelden.

 
Reacties, vragen en suggesties zijn welkom op communicatie@scalda.nl
 
Met vriendelijke groet,
 
Hendrik-Jan van Arenthals
Marijn Nelen

College van Bestuur Scalda

In deze nieuwsbrief: 
Van vo naar mbo
Aanmelden en toelating
Spelregels voor opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen
  Provinciaal Kampioenschap Skills Talents
  Informatieavond CIOS Goes en Mbo Dans Goes
  Voorlichtingsactiviteiten Scalda College voor Welzijn
  Activiteitenmodule Zeeuwse LOB website
  
Over Scalda
Scalda gereed voor de toekomst
'Groen' mbo-onderwijs in Zeeland naar Scalda
Aanmelden en toelating
Studenten die in augustus 2018 aan een opleiding in het mbo willen beginnen (of die binnen het mbo willen doorstromen), krijgen te maken met nieuwe regels rondom aanmelding en toelating. Die regels zijn vastgelegd in een wet, die van toepassing is op alle mbo-scholen; de Wet Vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht. 

Ook hebben we een pagina ingericht voor de informatie aan studenten, met een filmpje van de Rijksoverheid waarin op toegankelijke wijze wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat zij zich uiterlijk 1 april aanmelden.
Lees verder   
Spelregels voor opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen
Scalda streeft ernaar om iedere student die zich op 1 april heeft aangemeld en toelaatbaar is, te plaatsen in de opleiding van zijn of haar eerste keuze. Er is echter een aantal opleidingen, waarbij we vooraf niet kunnen garanderen dat dit daadwerkelijk gaat lukken. Dit zijn de zogenaamde 'numerus fixus' opleidingen - opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen.

Voor enkele 'numerus fixus' opleidingen staat bij voorbaat vast hoeveel opleidingsplaatsen er beschikbaar zullen zijn. Voor andere 'numerus fixus'  opleidingen wordt pas in de loop van het (voor)jaar duidelijk hoeveel opleidingsplaatsen er beschikbaar zullen komen, bijvoorbeeld omdat dan pas duidelijk is hoeveel stageplaatsen er zijn of wat het arbeidsmarktsperspectief zal zijn op het moment van afstuderen.

In de uitvoeringspraktijk van Scalda zal er niet heel veel veranderen in vergelijking met voorgaande jaren. Vanuit de wet zijn we wél verplicht om hierover aan de voorkant duidelijkheid te verschaffen richting potentiële studenten. 
Meer  informatie  
Provinciaal Kampioenschap Skills Talents
Op 18 januari 2018 vindt het Provinciaal Kampioenschap van Skills Talents plaats op de diverse Scalda locaties. Doet jouw school ook mee? Je kunt je school/opleiding aanmelden tot 1 december 2017. Zorg dat je dit niet mist! Misschien verdedigen jouw leerlingen op donderdag 15 maart de Zeeuwse trots tijdens de landelijke finale in Zwolle. Skills Talents is voor jouw leerlingen dé kans om het beste uit zichzelf te halen en te oefenen met realistische praktijkopdrachten voor hun eindexamen. Daarnaast kunnen wedstrijden worden ingezet als LOB-instrument en wordt excellentie gestimuleerd.
Aanmelden   
Informatieavond CIOS Goes en MBO Dans Goes
CIOS Goes en Mbo Dans Goes openen als eerste colleges van Scalda de deuren voor toekomstige studenten en hun ouders. Belangstellenden zijn van harte welkom op de informatieavond op 11 december aanstaande, tussen 17.00 en 21.00 uur op de Zwembadweg 1 te Goes.
Informatieavond  
Voorlichtingsactiviteiten Scalda College voor Welzijn
Ook dit jaar organiseert Scalda College voor Welzijn een gestructureerd aanbod van activiteiten om uw leerlingen een goed beeld te geven van de beroepen waarvoor de diverse opleidingen opleiden. Naast de jaarlijkse Open dagen en de Doedag, organiseert Scalda College voor Welzijn ook meeloopdagen en brengen zij op verzoek, met studenten, een bezoek aan uw klas. Ben je nieuwsgierig naar ons aanbod? Meld je je dan aan bij Linda Snijders-Verhulst (lverhulst@scalda.nl). Zij stuurt je graag alle informatie!
Activiteitenmodule Zeeuwse LOB Website
We hebben helaas moeten vaststellen dat de door Intergrip opgeleverde activiteitenmodule niet voldoet aan het plan van eisen van de projectgroep. Intergrip gaat opnieuw aan de slag om de module conform de wensen van de Zeeuwse instellingen op te leveren. Zodra de opleverdatum bekend is, zullen we jullie nader informeren.
Scalda gereed voor de toekomst
Het jaar 2018 wordt een belangrijk transitiejaar voor Scalda. In de loop van 2017 hebben we nagedacht over de manier waarop we Scalda gereed kunnen maken voor de toekomst. De beroepenvelden waarvoor we opleiden, gaan drastisch veranderen. De samenleving doet steeds nadrukkelijker een beroep op ons om mee te helpen bij het oplossen van allerlei maatschappelijke vraagstukken. Het onderwijsveld binnen Zeeland zal, mede als gevolg van de daling van het aantal Zeeuwse jongeren, steeds intensiever gaan samenwerken. Die toekomst vraagt niet alleen om een nieuwe onderwijskundige visie, maar ook om een nieuwe visie op de organisatie rondom het onderwijs en de ondersteuning. Een organisatie die wendbaar en responsief is, omdat we immers met elkaar op weg zijn naar een toekomst die we voor een belangrijk deel nog niet kennen. 
Meer informatie  
'Groen' mbo-onderwijs in Zeeland naar Scalda
Edudelta Onderwijsgroep en Scalda zijn overeengekomen dat Scalda per 1 augustus 2018 de realisatie van het ‘groene’ mbo-onderwijs gaat verzorgen. ‘Groen’ onderwijs hoort thuis in Zeeland. Het mbo vormt een onmisbare schakel in de beroepskolom. Scalda wil primair een onderwijsinstelling ‘van en voor Zeeland’ zijn. Wij voelen daarom, samen met onze partners bij de overheden, ondernemingen en onderwijs, een maatschappelijke verantwoordelijkheid om de continuïteit van de ‘groene beroepskolom’ voor en in Zeeland te waarborgen. Daarom zullen we onder de vertrouwde naam ‘Groen College’ de bestaande groene mbo-opleidingen van Edudelta College voortzetten. Tegelijkertijd zien we, door de integratie van ‘groen’ binnen Scalda, belangrijke kansen om ons onderwijs te innoveren, ondermeer door combinaties met andere sectoren en opleidingen binnen onze school. 

Position paper Groen mbo in Zeeland

 
Scalda, school voor middelbaar
beroepsonderwijs (mbo) en volwassenen educatie
  Contactformulier
  Over Scalda
  0115 64 16 00
  scalda.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Google Plus
|  Disclaimer
Privacy statement